от БСП с коментар във фейсбук за краткия живот на 45-тото

...
 от БСП с коментар във фейсбук за краткия живот на 45-тото
Коментари Харесай

Вигенин: Избирателите убиха ГЕРБ, без да го оставят да умре

  от Българска социалистическа партия с коментар във фейсбук за късия живот на 45-тото Народно събрание 

Народното събрание е най-висшата институция в Републиката. То е един смален модел на обществото, което посредством народните представители избира и управлява изпълнителната власт, приема закони и взима най-важните решения в страната. На всеки 4 години се прави " освежаване “ на представителството, с цел да отрази обществено-политическите промени. Когато то не е в положение да извършва ролята си, разумно Конституцията планува то да бъде необуздано предварително и да се направи нов избор.

45-тото Народно събрание е едно от най-кратко просъществувалите в историята ни и събранието с най-кратък живот след 1989 година Всъщност този съдбовен край беше съдбоносен от гласоподавателите – обществото не беше напълно несъмнено какво тъкмо желае, не беше налице преобладаваща наклонност и тази неизясненост роди този, както се оказа, временен парламент. Но аз постоянно съм вярвал в груповата мъдрост на нацията и ми се коства, че тя още веднъж се прояви в цялата си мощ. Гласуването роди парламент, който се оказа по-скоро тест за партиите, нещо като прелиминарен оглед, на база на който гласоподавателят да вземе окончателното си решение през юли.

1. ГЕРБ получи тежка присъда – може да си най-силният, да имаш самочувствието на победител, а в действителност да си огромният губещ. Както споделяше един другар по различен политически мотив – гласоподавателите убиха ГЕРБ, без да го оставят да почине. Останали в изолираност, ГЕРБ взеха решение да показват насъбрания в годините опит не в положителна, а в деструктивна посока, дълбаейки все по-голям трап сред себе си и останалите. Депутатите от ГЕРБ по този начин и не съумяха да намерят нова положителна роля за себе си и се впуснаха в парламентарни саботажи на гърба на неопитните нови обединения, би трябвало да кажем - относително сполучливо.

Продължи и дългогодишната процедура водещи фигури на партията да бъдат подлагани на унижения от водача, някои за следващ път – беше вкарана в обречена борба за ръководител на Народно събрание, след което седна до като неин заместител. беше номиниран за министър-председател, само че кабинетът му беше изработен и показан от, освен това в болнична конюнктура, като че ли с цел да подчертае обречеността на този проекто-кабинет. За ГЕРБ присъединяване завършва с негативи, остават в кръгова защита и посланията им бяха и ще продължат да бъдат допустими единствено за свиващото се твърдо ядро – " единствено ние можем да управляваме “, " да се пазим, желаят да ни изчегъртат “. Дали може да се върне на бял кон през юли? Да се върне – към момента е допустимо, на бял кон – не.

2. " ИТН “ беше партията, възприемана като победител, въпреки да финишира втора. Те обаче се оказаха неспособни да показват управническа опция и да обединят към себе си устойчиво болшинство на смяната, макар направените поръчки за поддръжка от Демократична България, ИСМВ и Българска социалистическа партия. Неумелата организация на активността на Народното събрание, при систематичния бойкот от ГЕРБ, докара до поредност проблематични съвещания и решения, а законотворчеството без прелиминарен разговор и образуване на твърда поддръжка докара до изненадващи ситуационни болшинства и напрежение в зала.

Има Такъв Народ провокира предварителните избори с отхвърли си да сформира държавно управление. Поиска повече депутати, с цел да има мощ за измененията, които желае да осъществя. Не уточни обаче какви са тези промени. А с държанието си в 45-тия парламент може да се окаже, че за тях огледът е минал несполучливо и гласоподавателите, които ще посегнат към този политически артикул, ще се окажат по-малко през юли. В края на краищата политиката е изкуството да обединяваш и да увличаш в ясно начертана посока, а тъкмо в това Има Такъв Народ се провали.

3. Движение за права и свободи се оказа в неуместното и неизгодно състояние за пръв път да не е в положение да наклони везните в никаква посока, може би и тъй като посока не можеше да има, с изключение на нестройно циркулиране в кръг. Декларираната от тях поддръжка за новите " партии на митинга " не беше по никакъв начин безапелационна, доколкото самият митинг беше предизвикан и подхранен от хора директно или индиректно свързани с Движение за права и свободи.

В изискванията на остър спор в зала станаха забележими опциите на представители на Движение за права и свободи да дирижират решенията в Народното събрание, само че това е дребна разтуха. Все отново остана да тегне известно съмнение за скрити връзки по линията ДПС-ИТН, които неизбежно ще съпътстват и новия парламент.

4. " Демократична България “ остана с леко колеблив облик на протестна групировка с водачи, които са взели участие в ръководствата на Костов и във втория кабинет на Борисов. Ентусиазмът от дейната работа в неправителствения бранш, автоматизирано пренесен на парламентарните банки, докара до недобре премислени оферти и решения, които мощно ограничиха гъвкавостта в законодателния развой.

В първите дни депутатите от групировката като че ли не осъзнаха, че парламентарната машина на ГЕРБ към този момент не съществува и в действителност не осъществят реванш против нея, а наивно подкопават инструментариума на очертаващото се ново болшинство на смяната. Това способства доста за безрезултатния край на 45-тото Народно заседание. Иначе групировката отбрани политическия си профил, само че не съумя да го развие, притисната от една страна от Има Такъв Народ, които получиха най-голямо внимание като втора мощ и ИСМВ, които провокираха немислим медиен звук към самодейностите си.

5. " Изправи се! Мутри вън! “ не съумя да покаже групов облик поради мощната самостоятелна доминация на Мая Манолова с подгласнички Татяна Дончева и. Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, чието присъединяване в действителност даде меродавност на облика на ИСМВ като коалиция от митинга, останаха мъчно забележими.

Трябва да се означи, че – евентуално закономерно – най-малката групировка се оказа най-гласовита и най-активна, в обезверен опит да се задържи над повърхността и след предварителните избори. Имаше и попадения, само че имаше и доста пара в свирката, скоро ще разберем по какъв начин са реагирали гласоподавателите на тази парламентарно-предизборна тактичност. И тук, както при Демократична България, остана да виси несъгласието сред опита да се построява имидж на нова, необременена групировка, водена от (твърде) добре познати лица.

6. Оказала се в сложна обстановка, Българска социалистическа партия употребява шанса да покаже мъдрост и поредност. Българска социалистическа партия одобри почтено загубата на изборите и през цялото време заявява, че няма упоритости да взе участие в изпълнителната власт, само че има упоритости построеният от Борисов модел на ръководство да бъде премахнат и е подготвена да обезпечи парламентарна поддръжка за Има Такъв Народ и новите партии. Всъщност това беше единствената реалистична и резултатна формула в това Народно събрание, която беше отхвърлена от Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия се опита да потвърди, че с цел да се осъществя смяната, е необходим проект.

Че след години борби и противопоставяне на Борисов, Българска социалистическа партия познава добре съперника и може да бъде потребна с неповторимия си опит, какъвто новите партии нямат. Показа също, че не отстъпва от уговорките към гласоподавателите – борбата за преизчисляването на пенсиите, да вземем за пример, показва и нейната решителност, и лицемерието на останалите партии по тази тематика. Важно е, че на тези избори се разпадна и един мит, който от години трови Българска социалистическа партия. Резултатите направиха на практика невероятно основаването на " бабуваната “ с години огромна коалиция. Много борби се водиха в Българска социалистическа партия, с цел да бъде партията овладяна и поднесена на ГЕРБ.

Този сюжет беше препънат, само че същата тематика беше взета на въоръжение предизборно против управлението за секрети сделки с ГЕРБ, макар цялата й глупост. Изборите направиха това математически невероятно – двете партии дружно останаха под заветните 121 депутати. Логично, тематиката угасна бързо и евентуално е заровена за дълго. Със сигурност Българска социалистическа партия не разочарова хората, които я поддържаха през април. Сега основателно разчита през юли да завоюва и колебаещите се гласоподаватели, които чакат резистентност, поредност и непоклатимост в по този начин нужната смяна.

Това е моят къс сетен коментар за 45-тия парламент, на който имах достойнството да бъда заместник-председател. Няма да липсва на никого. Шарен, свободен, динамичен, неочакван, само че и под напрежение, безуспешен, променчив, агитационен, би трябвало да му признаем едно – върна чувството за парламентаризъм, за спор без предупреден край, притегли още веднъж интереса на жителите към тяхната представителна институция. Остава да си извлечем поуките, да изправим минусите и след тази генерална подготовка новият 46-ти парламент да се трансформира в същинското ново начало за българската народна власт и държавност.

Гражданите още веднъж са на ход!

Парламентът е мъртъв, да живее Народното събрание!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР